2. 5. 2017

Samuel Bjørk - V lese visí anděl, Sova

AutorSamuel Bjørk
Pod pseudonymem Samuel Bjørk se skrývá úspěšný norský spisovatel, dramatik, zpěvák a textař Frode Sander Øien. Svou první divadelní hru napsal v jednadvaceti letech, od té doby vedle dalších her vydal dva vysoce hodnocené romány Fantastiske Pepsi Love (2001) a Speed till frokost (2009), natočil šest hudebních alb (je frontmanem hudebních skupin Sanderfinger, Hærmetti Tysland Band a I Love Wynona), věnuje se také výtvarnému umění a překládá Shakespeara.
Jeho první detektivka V lese visí anděl, kterou vydal pod pseudonymem Samuel Bjørk, se hned po vydání stala hitem v celé Skandinávii. Životopis převzat z
databáze knih.

Překladatel: Eva Dohnálková
Žánr: detektivka, thriller, severské krimi
NakladatelstvíPlus
Typ knihy: e-kniha
Koupeno na: ereading.cz

Název knihy: V lese visí anděl
Originální název: Det henger en engel alene i skogen
Série: Holger Munch

Díl v sérii: 1.
Datum vydání: 2015
Počet stran: 384




Název knihy: Sova
Originální název: Uglen
Série: Holger Munch
Díl v sérii: 2.
Datum vydání: 2016
Počet stran: 400





Hlavní postava: detektiv Holger Munch, detektiv Mia Krügerová
Recenze:

Recenzi napíšu jednu na obě knihy, protože jsem knihy četla hned po sobě. Bylo to poprvé, co jsem četla dva po sobě jdoucí díly z nějaké série ihned za sebou a musím říct, že to má něco do sebe. Ne, že by díly na sebe nějak navazovaly, spíše naopak, ale člověk má stále v paměti charakteristiku postav, jejich duševní rozpoložení, nálady, životní situaci a lépe tak vidí, kam se hlavní postavy posunují, jak se v čase mění, co se  s nimi děje, než když přečtete jeden díl a pak za nějaký dlouhý čas další.


V prvním díle je krásně vykreslena charakteristika Miy, která je na konci svých psychických i fyzických sil, což se v dalším díle o něco zlepší. Stále přemýšlím, kdo je tou hlavní postavou jestli ona, nebo detektiv Munch a myslím si, že opravdu jdou ruku v ruce a jeden bez druhého by nepodávali takové excelentní výkony při vyšetřování, jako když jsou na to dva.

Na obou knihách se mi líbila osobní zainteresovanost hlavních postav do případu, který zrovna vyšetřují. Čtenář je tak ještě víc vtažen do děje, než když je zločin páchán na někom třetím. Jste napjatí jak do dopadne, sledujete vyšetřování a fandíte detektivům, protože přece konec nemůže být tak děsivý... . Akorát to v obou dílech vždycky schytal Munch, tak jsem zvědavá, jestli třeba bude série pokračovat a dojde i na Miu (ne že by těch problému měla sama v životě málo). Oproti jiným severským detektivkám se autor tolik nevěnuje popisu vyšetřování, ale klade velký důraz právě na popis osob. Ať už vyšetřovatelů, nebo pachatele. Byť jsou jednotlivé zločiny děsivé, nejsou vykresleny tak barvitě, jako například u Nesba. Aspoň takový je můj dojem. 
Díky tomuto aspektu knihy doporučuji i těm, co jsou severskými detektivkami už přesyceny, protože ano, přiznejme si to, tento žánr se stal oblíbeným a je teď všude. Proto mě docela překvapuje, že já jsem od Jo Nesba četla první knihu ze série Harryho Hola teprve nedávno. Recenze na Sněhuláka najdete zde.

Obě knihy mají dokonale promyšlený děj, vše na sebe krásně navazuje, případ je pomalu rozplétán, napětí je udržováno po celou dobu a zápletka dává smysl. Témata jsou to děsivá, máte strach, nemůžete přestat číst, dokud se nedozvíte, jak to dopadlo. Jsou to přesně ty knihy, u kterých probdíte noc, jen abyste došli s vyšetřovateli k výsledku a poznání kdo je pachatel ve vás bude ještě dlouho rezonovat a možná ani po dočtení knihy nebude pár dní spát, než to vydýcháte.

Hrozně bych chtěla pochválit obálky knih. Jsou výstižné, odráží děj, jsou tajemné a lákají k přečtení. Tady se práce ilustrátora Tomáše Cikána opravdu povedla a jsem názoru, že tyto dvě obálky patří k jeho nejlepším.





E.❀

Hodnocení za obě knihy vysoké:





Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za všechny vaše slušné komentáře.