7. 3. 2018

Dita Táborská - Malinka

Název Knihy: Malinka
Autor: Dita Táborská
Žánr: román, česká literatura
NakladatelstvíHost
Datum vydání: 2017
Počet stran: 439
Typ knihy: pevná vazba
Hlavní postavy: Malka
Recenze:


Strhující příběh o adopci a komplikovanosti mezilidských vztahů. To je prvotina Dity Táborské Malinka. Knih o adopci není mnoho. Já osobně jsem ještě četla román Rok Kouhouta od Terezy Bučkové. Na recenzi můžete mknout zde. Kniha Malinka není tak deprimující jako Rok kohouta. V Malince je naděje, že se adopce může povést aspoň trochu, i když to nikdy není procházka růžovým sadem. Rodiče k adopci přistupují plni ideálů a víry, že výbornou výchovou, svým odhodláním a rozhodnutím, dát dítěti vše, že to prostě zvládnou a pomůžou tak změnit osud jednoho tvorečka k lepšímu. Jenže, já ještě nikdy neslyšela, že by se to dokonale povedlo. Buď se příběhy se šťastným koncem nevyprávějí, nebo neexistují. Ale kdo ví, jak bych mluvila, kdybych děti mít nemohla. Malinka přeci jen není tak negativní jak Rok kohouta a adopce tu není hlavní téma, spíše dokresluje příběh a problematičnost hlavní hrdinky Malky.



Kniha je vyprávěna několika postavami. Kříží se tu pohledy na stejný problém několika lidí. Hlavní hrdinkou je adoptovaná Milena alias Malka, která v sobě nese až ničivou potřebu najít svoji biologickou matku, která byla feťačka a po porodu se jí hned vzdala. Tato potřeba pomalu ničí vztahy se všemi okolo. S její matkou, která ji vychovala a nesmírně miluje, otcem, sourozenci i lidmi mimo rodinu. Okolí se ji snaží chápat a omlouvat, ale její pátrání po biologické matce hraničí až s posedlostí.
Celý příběh je protkán nevěrou a to nejen hlavní hrdinky, ale všichni podvádějí všechny. Intimní život Malky je natolik chaotický, že se v něm čtenář může ztratit. Iritovalo mě, že když už si člověk našel pozitivního hrdinu, na kterého se upnul jako na maják v bouři a doufal, že alespoň z této strany nepřijdou překvapení, nakonec přišla. 



Kniha se četla rychle. Nemůžete se odtrhnout, protože máte pocit, že pokud přestanete, zapomenete dějovou linku a ztratíte se. Tolik postav zasahuje do děje a má co říct. Tento aspekt ale není na škodu. Kniha je díky tomu svižná, příběh napínavý a na nudu není čas. A nakonec se mi i líbilo, že to všechno nekončí typickým happy endem, ale že to přeci jen dopadne i trochu špatně.

Knihu Malinka doporučuji k přečtení a těším se na další tvorbu Dity Táborské. Jsem ráda, že je česká literatura tak skvělá.
Hodnocení:

Oficiální anotace:

Když ji totiž Ina s Jaromírem ke svým dvěma biologicky vlastním synům adoptovali, měla téměř ve všech kolonkách rodného listu vepsán údaj Nezjištěno. Ina rozuměla trápením, která Malce její složitý příběh přinášel. Toužila stát při ní, ale mnohdy to zkrátka nevyšlo.

Dvaadvacetiletá Malka se dostává do nečekané životní situace, která ji nutí zaplnit prázdná místa jejího života a odpovědět si na otázku, co vlastně dělá mámu mámou. Čtyřicetiletá Alice tohle promýšlet nepotřebuje — zřetelně to vnímá svou intuicí, avšak složité konstelace mateřství, do kterých se dostává, jsou i pro ni nečekanou výzvou. Otcem dítěte, které obě ženy spojí, je Alicin manžel Roman, který po dítěti hluboce touží.

Román Malinka je především svižně a vtipně vyprávěný příběh, který s nesmlouvavou naléhavostí zobrazuje krizi lidské identity, zamýšlí se nad její podstatou a právem na ni. Rodičovství v mnoha podobách se v něm vymyká definicím. Postavy románu se navzájem potřebují k životu, ale ten je často škodolibě plácá přes prsty.

2 komentáře:

  1. Kniha má překrásnou obálku, ale to je asi tak vše, co mě na ní zaujalo. Moc se mi líbí Tvá upřímná recenze, žádná omáčka okolo. Malinku si nejspíš nepřečtu, ale její hlavní téma (co jsem tedy zde pochytila) je jinak zajímavé. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je opravdu moc povedenà a myslím, že kniha za přečtení stojí. 😉

      Vymazat

Budu ráda za všechny vaše slušné komentáře.