9. 1. 2018

Denis Thériault - Podivuhodný život osamělého pošťáka

Název Knihy: Podivuhodný život osamělého pošťáka
Originální názevLe facteur émotif
Autor: Denis Thériault
Překladatel: Anna Čadilová
Žánr: román, světová literatura
Nakladatelství: PLUS
Datum vydání: 2017
Počet stran: 152
Typ knihy: pevná vazba
Hlavní postavy: pošťák Bilodo
Vedlejší postavydívka Ségolene, výstřední intelektuál Gaston
Recenze:
Útlá knížka s překrásnou obálkou a romantickými drobnými ilustracemi uvnitř knihy. Hlavní hrdina Bilodo je osamělý pošťák, který žije svůj život skrz příběhy, které nachází v dopisních obálkách, které potajmu rozlepuje. Jednoho dne narazí na dopis, který obsahuje pouze čtyř řádkovou báseň od dívky jménem Ségolene a zamiluje se. Jedná se o japonskou Haiku - báseň většinou s přírodní tematikou, která je tvořena zvukomalebným trojverším s počty slabik 5–7–5. Dívka Haiku píše jistému Gastonovi  Grandprému, který také skládá básně a zajímá se o japonskou kulturu. Bilodo Gastona považuje za svého soka v lásce. 




Bilodo si všechny dopisy od Ségolene kopíruje a pečlivě uschovává, dokonce si ofotil i její fotografii, kterou Gastonovi zaslala a kterou má nyní vystavenou u postele. Bilodo sleduje také korespondenci, kterou Gaston zasílá na oplátku Ségolene. Jeho Haiku je dokonalé.

Jednoho dne se stane tragédie, která pro Biloda znamená šanci se Ségolene přiblížit. 

Tato kniha je velice zajímavá a nadchne romanticky založené duše. Haiku nejsou typické básničky a pro nás mohou být z počátku nesrozumitelné, ale v knize je jich poměrně dost a nakonec jejich kouzlu podlehnete. Kniha má zajímavý konec, který málokdo čeká. Když se přenesete přes Bilodův prohřešek porušování listovního tajemství, užijete si snově laděnou knihu s příchutí Japonska.



Oficiální anotace:
Kdo jiný by měl ctít poštovní tajemství než pošťáci? Jenže mladý pošťák Bilodo je natolik ostýchavý, že si povídá leda se svou zlatou rybkou. Aby se dostal k lidem blíž, potají otevírá jejich dopisy. Vše se pro něj změní, když si přečte první dopis psaný v haiku. Milostné korespondenci mezi dívkou Ségolene a výstředním intelektuálem Gastonem propadne natolik, že i sám začne s touto tradiční japonskou básnickou formou experimentovat... Když po čase přímo před jeho očima Gastona srazí auto ve chvíli, kdy se chystá odeslat další dopis, rozhodne se, že se jej pokusí nahradit... S každým dalším haiku, které dívce svých snů pošle, je Ségolene blíž a blíž, ale zároveň jako by přicházel o kousek své vlastní identity a stával se někým jiným... „Podivný život osamělého pošťáka je podmanivý filozofický příběh, plný fantazie. Denis Thériault prokazuje, že je báječný vypravěč.“ – LE DEVOIR „Je to Amélie z Montmarteru s nečekaným zvratem Cyrana z Bergeracu. Okouzlující příběh o lásce, osamělosti a moderním světě, kde všichni, i ti neostřílenější čtenáři, propadnou vzrušení a smutku z této poetické epistolární romance.“

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za všechny vaše slušné komentáře.