1. 12. 2017

Richard Kozohorský - Barbora Špotáková

Název Knihy: Barbora Špotáková
PodtitulZlatá královna

AutorRichard Kozohorský
Žánr: česká literatura, biografie

Nakladatelství: XYZ
Datum vydání: 2017
Počet stran: 200
Typ knihy: pevná vazba
Recenze
Knihy o sportovcích moc nečtu a to ani jejich životopisy, ale jak jsem zjistila, je to škoda. Člověk většinou přelouská knihu o nějakém herci či herečce nebo politikovi, a přitom dozvědět se něco o oblíbeném sportovci může být daleko zajímavější. Asi za to může marketing, nebo pocit, že sportovce známe?

Každopádně kniha Barbora Špotáková – Zlatá královna se četla jedním dechem. Autor Richard Kozohorský umí vyprávět a nemáte pocit, že jsou vám jen předkládána suchá fakta, ale Bářin život je zde vyveden až románově. Čtenář se dostává od jejího dětství, které prožila v Jablonci nad Nisou a zde se seznámila s atletikou, až po současnost. Původně se Barbora jako všestranná atletka věnovala sedmiboji, ale oštěp jí ze všech disciplín šel nejlépe. A když jako sedmibojařka házela vzdálenosti stejné, ne-li větší než její kolegyně oštěpařky, začali trenéři přemýšlet, že by z ní mohla být výborná oštěpařka. A taky že jo. Bára jako punkerka měla často na věci jiný názor než její okolí a díky její tvrdohlavosti byly i chvíle, kdy si s trenérem vjeli do vlasů. Ale jak rychle bouřka přišla, tak zase odešla. Bára i přes svoji nespoutanou povahu je zodpovědná, pilná a pracovitá, sport miluje a chce vítězit. Umí za to vzít, potrénovat a při troše toho oštěpařského štěstí pak hází rekordy. 
Celou recenzi si přečtete na webu československé bibliografické databáze.





Oficiální anotace:
K atletice ji přivedli v rodném Jablonci na Nisou její rodiče. Na počátku své kariéry se věnovala sedmiboji, na juniorském mistrovství světa v atletice v roce 2000 v této disciplíně vybojovala čtvrté místo. K hodu oštěpem se dostala během svého ročního studijního pobytu ve Spojených státech. A že to bylo rozhodnutí šťastné, o tom již dnes nikdo nepochybuje. Ač je Bára Špotáková stále aktivní, již dnes je atletickou legendou a nejúspěšnější oštěpařkou olympijské historie – jako jediná vybojovala hned tři medaile, z toho navíc dvě zlaté.

E.❀



Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za všechny vaše slušné komentáře.