9. 11. 2017

Jade Chang - Wangovi versus svět

Název Knihy: Wangovi versus svět
Originální název: The Wangs vs. the World
Autor: Jade Chang 
Překladatel: Gisela Kubrichtová
Žánr: světová literatura, román
Nakladatelství: Host
Datum vydání: 2017
Počet stran: 408
Typ knihy: pevná vazba
Hlavní postava: Charles Wang, zkrachovalý čínský podnikatel

Vedlejší postavy: Charlesova rodina: nejmladší dcera Grace, syn Andrew, nejstarší dcera Saina, Charlesova manželka a nevlastní matka dětí Barbra


Oficiální anotaceSen o Americe v čínském balení. Román o přistěhovalcích, kteří netouží po přijetí ani se nesnaží zapadnout. Chtějí jen vydělat balík peněz.
Charles Wang je drzý, geniální a roztomilý pitomec, který přijel do Ameriky, aby tam udělal kariéru. Jenže na konci léta 2008 přijde kvůli nesmyslnému rozhazování o všechno. Teď chce jediné: zajistit rodině domov, vrátit se do Číny — své domoviny, kterou nikdy neviděl a pokusit se získat zpět půdu svých předků.

Bláznivou jízdu rodiny Wangových napříč Amerikou sledujeme očima jejích pěti členů: hlavy rodiny Charlese, jeho nejstarší dcery Sainy (umělkyně skrývající se v ústraní po skandálním přijetí poslední výstavy), syna Andrewa (panice a ctižádostivého komika), dcery Grace (svéhlavé puberťačky s nutkavými sebevražednými sklony) a jejich chamtivé nevlastní matky Barbry.

Po všech peripetiích, které rodinu cestou potkají, se Charles musí rozhodnout mezi starým a novým světem, mezi rodinou a naplněním svého snu o Číně.





Recenze: 

Odjel do Ameriky, aby si splnil americký sen a povedlo se. Číňan Charles Wang Ameriku pokořil, aby nakonec ona pokořila jeho. Vybudoval v Americe kosmetické impérium, vydělal miliony a vypadalo to, že zajistil svoji rodinu na pěkně dlouho. A pak stačilo jedno špatné rozhodnutí, kdy Charles oslepen svou důležitostí a pocitem, že on byznys dělat umí a daří se mu, polevil ze svých zásad, zapomněl na opatrnost a přišel o všechno. Poté, co si Amerika od Charlese vzala zase vše zpět a jemu zbylo jen pár kufrů s osobními věcmi, naložil rodinu do auta, které kdysi za symbolický dolar prodal svojí chůvě a tím pádem mu jako jediné auto zbylo, protože vlastně nebylo jeho, a vydal se přes několik států za svojí nejstarší dcerou Sainou. U ní chtěl rodinu ubytovat a sám se rozhodl odjet zpět do Číny, protože jak často v dětství slýchával od svého otce, měla jeho rodina v Číně velké pozemky, které jim sebrala komunistická vláda a ty teď chtěl Charles zpět. Odkopnut Amerikou asi čekal, že ho Čína přivítá s otevřenou náručí a on zase bude Někdo. 
Celou moji recenzi najdete na webu Československé bibliografické databáze zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za všechny vaše slušné komentáře.