30. 7. 2017

Alena Mornštajnová - Hana


Název Knihy: Hana
AutorAlena Mornštajnová
Žánr: česká literatura, román, literatura pro ženy
NakladatelstvíHost
Datum vydání: 2017
Počet stran: 300
Typ knihy: pevná vazba
Recenze:

Konečně jsem se dostala k přečtení tolik vychvalované knihy od Aleny Mornštajnové. A co je na těch recenzích pravda? Je kniha vážně tak dobrá? Ano, je. Výborný silný příběh o velké ztrátě a utrpení jedné rodiny, vyprávěný nejdříve z pohledu malého děvčátka, které přišlo o rodiče a pak z pohledu vyhaslé ženy, která zažila holokaust a jako jediná z rodiny ho přežila a která si všechno neštěstí, které se její rodině děje, dává za vinu.


Obdivuji autory, kteří dokáží poutavě vyprávět a vtáhnout čtenáře do děje tak, že je schopen nejíst, nespat a jen číst. Obdivuji je a zároveň jim děkuji. Knih s námětem vyvražďování židů je spousta a je to jen dobře. Lidstvo by nemělo dovolit, aby se na tyto činy zapomnělo. V této knize však nejde jen o tohle.




Z počátku lehké čtení. Kdy nám příběh vypráví veselá malá holčička, která tropí hlouposti a neposlouchá maminku, se změní ve velké drama. Mira za trest jako jediná na oslavě maminčiných třicetin nedostane po obědě desert - žloutkový věneček a to ji zachrání život. Celá její rodina zemře na tyfus a z ní se stává sirotek, kterého se ujímají známí rodiny. Až po čase Mira zjistí, že přeci uplný sirotek není. Z rodiny kromě ní přežila i teta Hana a to jen díky tomu, že v minulosti už tyfus prodělala. Jenže teta Hana je ta nejdivnější ženská na světe, která nemluví a jen žmoulá po kapsách kousek chleba. Mira se k ní nakonec stěhuje a tím začíná další příběh.


Život u tety Hany není pro Miru lehký, ale postupně si na vše zvykne. Zvykne si, že teta moc nemluví, že nemá přátele a že veškerou zábavu si musí Mira obstarat sama. Jednoho dne zjistí, proč tomu tak bylo a pochopí, že teta Hana není zlá ženská, jen strašně nešťastná.


Další část příběhu je vyprávěna samotnou Hanou. Od jejího mládí, kdy se zamilovala do mladého vojáka díky kterému udělala rozhodnutí, kterého po celý svůj život litovala. Hana vypráví o životě před válkou i během ní. O tom, jak jako jediná z rodiny přežila koncentrační tábor a jaký byl život po válce. Jak se musela vyrovnat se situací, kdy do jejího života, resp. spíše přežívání vstoupila malá Mira, o kterou se musela postarat a díky které už nemohla umřít, i když si to tak moc přála.

Hana je moc krásná kniha, která vás nenechá chladnými. Silné téma a výborný vypravěčský styl autorky vás strhnout ke čtení a příběh se usadí hluboko ve vaší mysli. Nad osudem Hany budete přemýšlet ještě dlouho po přečtení knihy.


Hodnocení: Hodnotím maximálním počtem bodů!



Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za všechny vaše slušné komentáře.