Stránky

29. 4. 2017

Jeffery Deaver - Rozbité kno

Název knihy: Rozbité okno

Originální název: The Broken Window

Série: Lincoln Rhyme

Pořadí knihy v dané sérii: 8

Autor: Jeffery Deaver



Americký spisovatel, který je bývalý novinář, folkový zpěvák a vystudovaný právník. Svoji první knihu napsal už v 11 letech a od té doby se psaní věnuje. Je mezinárodně uznávaným spisovatelem, jeho knihy se prodávají po celém světě a byly přeloženy do více jak 25 jazyků. Mezi známé knihy patří například Sběratel kůží, Sběratel kostí, Prázdné křeslo, ... více o autorovi můžete najít zde.



Překladatel: Jiří Kobělka

Žánr: detektivka, thriller

Nakladatelství: Domino

Datum vydání: 2008

Počet stran: 592

Typ knihy: e-kniha

Koupeno na: palmknihy.cz

Hlavní postava: detektiv Lincoln Rhyme; pachatel - člověk, který o nás ví úplně všechno

Recenze:

Detektivky mám ráda, ale poslední dobou jsem už byla přehlcena severským krimi, a tak jsem zabrouzdala do jiných vod. V rámci 50 % slevy u palmknihy.cz na nakladatelství Domino jsem objevila tohoto Američana a jeho knihu Rozbité okno. Až po přečtení knihy jsem zjistila, že se jedná o osmou knihu ze série s detektivem Lincolnem Rhymem (sice je to na obálce napsané, ale já si toho na čtečce nevšimla)...jistá analogie s Harry Holem od Nesbøa. Nevím, jestli jsem narazila zrovna na díl, který se vymyká, ale kniha mi ničím nepřipomínala severské krimi...byla napsána tak nějak jinak. Už hlavní motiv "velkého bratra", který o nás ví všechno, se vymykal a moc mě zaujal. Je až děsivé, co člověk na sebe může prozradit obyčejným placením kartou...




Kniha byla napínavá od začátku až do konce a strašně mě "rozčilovalo", že jsem nepřišla na pachatele sama. Hlavní postava detektiva Rhyma je zajímavá tím, že je připoutaný na kolečkové křeslo, skoro celé tělo má ochrnuté a i přes tento svůj fyzický handicap (ke kterému přišel v předchozích dílech série) si zachoval bystrý úsudek a vyšetřovatelské schopnosti. Nicméně pachatel je opravdu třída a často nechává detektiva i jeho tým daleko za sebou a přivádí je na špatné stopy a dokonce, v jistý okamžik, proti policii zaútočí. A když už si myslíte, že je po všem, nastane dějový zvrat, který jste opravdu nečekali. 

Kniha mě chytla a určitě si přečtu další díly série a nejspíš začnu od začátku. Takže jsem lapena do sítě podobně jako s Harrym Holem, ale mě prostě zajímá, jak detektiv Lincoln přišel ke svému zranění.
E.❀

Hodnocení: nechávám si ještě rezervu pro další díly


Oficiální anotace:



Můžeme se ubránit člověku, který o nás ví úplně všechno?

Svět se přehoupl do 21. století a ze sběratelů kostí se stali sběratelé dat. Klíč k penězům a moci drží ten, kdo disponuje největším počtem informací o našich kreditních kartách, zdravotní dokumentaci nebo nákupních zvyklostech. Může to být komerční firma, může to být slídivá vláda... a může to být i vraždící psychopat.

Ten muž získal přístup do databází největší informační společnosti v Americe a využívá získaných informací k tomu, aby pronikl do života vytipovaných obětí, které zavraždí a vinu následně svalí na nevinné občany. Vše nasvědčuje tomu, že nalezl recept na dokonalou vraždu – jenže pak se jedním z jeho obětních beránků stane bratranec kriminalisty Lincolna Rhyma.

Rhyme se uvolí zoufalému bratranci pomoci a postupně začne rozplétat zločinnou pavučinu upředenou pachatelem posedlým touhou sbírat: pouličním haraburdím počínaje a intimními detaily cizích životů konče. Během tří dnů zažije kriminalista desítky zápletek, zádrhelů a zvratů a odhalí bezpočet šokujících informací o krádežích totožnosti a obchodování s daty. Proti němu tentokrát stojí pachatel nového věku: muž vyznávající vizi, že nejspolehlivější smrtící zbraní jsou informace...


2 komentáře:

  1. Detektivky mám také hrozně ráda. Proto jsem si přečetla tento článek. Bohužel o této knize jsem nikdy neslyšela, tak když na ni někde narazím, určitě do ní nakouknu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslim, ze jakykoliv dil ze serie s detektivem Rhymem bude stat za to👍

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za všechny vaše slušné komentáře.