9. 2. 2017

Eva Mozesová Korová, Lisa Rojanyová Buccieriová - Děti, které přežily Mengeleho, zpověď dvojčat Evy a Miriam

Název knihy: Děti, které přežily Mengeleho, zpověď dvojčat Evy a Miriam
Autor: 
Eva Mozesová Korová
Lisa Rojanyová Buccieriová

Koupeno na: martinus.cz
Cena v době nákupu: 265,- Kč

Nakladatelství: Grada
Počet stran: 224
Hlavní postavy: dvojčata Eva a Miriam Mozesovy

Obsah: příběh desetiletých židovských dvojčat Evy a Miriam Mozesových o tom, jak se z malé vesnice v Rumunsku dostaly do tábora smrti Osvětim a jak se staly pokusnými dvojčaty pro experimenty doktora Mengeleho přezdívaného Anděl smrti a jak navzdory pokusům, které na nich byly prováděny, tyto hrůzy přežily.

Recenze: příběh je vyprávěn Evou, avšak nikoliv zpětně, ale z pohledu desetileté holčičky, která se musela vyrovnat se ztrátou rodiny, s krutými podmínkami koncentračního tábora a která si umanula, že tyto hrůzy společně se svým dvojčetem přežije. Silným momentem knihy byla část, kdy si teprve desetiletá Eva uvědomila, že přežije, jen pokud bude naživu i její dvojče Miriam. Že jen jako dvojčata jsou pro doktora Mengeleho zajímavé. Eva byla z dvojčat ta silnější a odhodlanější a i když věděla, že byla úmyslně nakažena nemocí a následně odvezena na ošetřovnu, ze které se nikdo nikdy nevrátil, prostě se rozhodla nezemřít a její vůle ji pomohla přežít.  Domnívám se, že i díky Evině silné povaze, nevzdala boj o přežití Miriam.

Knihu jsem přečetla ani ne za dva dny, protože je psaná poměrně velkými písmeny a každá kapitola začíná na nové stránce. Na mě byla kniha moc krátká, jako by nebylo řečeno vše, nebo to nebylo řečeno detailně. Možná jsem trochu morbidní, ale čekala jsem podrobnější popis pokusů, kterých se Mengele na dvojčatech dopouštěl, ale chápu, že mluvit o těchto věcech není lehké a rozhodně nechi tuto zpověď nějak zlehčovat nebo bagatelizovat. Knihu doporučuji především těm, kteří o problematice holokaustu nemají nic načteno a chtějí se dozvědět alespoň něco. Ostatní čtenáři by mohli být trochu zklamaní, protože popis nelidských podmínek, které v táboře panovaly, hlad, špína, apod., tohle v knize na toto téma čeká každý.
Velice oceňuji přiložené fotografie dvojčat, jejich rodiny, koncentračního tábora a následně i fotografie z života  po válce, které čtenáři více přibližují tuto dobu.






Hodnocení:



2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. O knize jsem neslyšela, ale toto téma mě dost zajímá, takže se po ní poohlédnu :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za všechny vaše slušné komentáře.